Show simple item record

dc.contributor.authorMarcinkutė, Aistė
dc.date.accessioned2023-09-18T09:10:16Z
dc.date.available2023-09-18T09:10:16Z
dc.identifier.urihttps://etalpykla.vilniustech.lt/handle/123456789/110758
dc.description.abstractBaigiamajame magistro darbe yra pateikiami įvairių storių bei gramatūrų kartonų barjerinių savybių tyrimo skirtingose aplinkose rezultatai. Dėl vis daugėjančių plastiko pakuočių atliekų aplinkoje stengiamasi naudoti ekologiškesnių medžiagų – kartono – produktų pakuotes. Pakuotės turi apsaugoti produktą nuo išorinių veiksnių, bet tuo pačiu neprarasti prekinės išvaizdos. Todėl siekiama išsiaiškinti kokios kartonų savybės bei temperatūrų skirtumai gali turėti įtakos kartonų gebėjimui išlaikyti barjerą nuo drėgmės ir riebalų. Kartonai tiriami skirtingose terpėse – šaltoje, natūralioje ir šiltoje – ant kartonų laikant riebios konsistencijos medžiagas. Tyrimo metu buvo fiksuojama atsiradusi dėmė bei kiti pažeidimai ir kreipiamas dėmesys į temperatūros daromą įtaką defektų susidarymui. Išanalizuoti tyrimo rezultatai ir pateiktos labiausiai ir mažiausiai paveiktos kartono rūšys ir veiksniai, galėję turėti įtakos šiems rezultatams. Darbą sudaro 6 dalys: įvadas, kartonų barjerinėms savybėms įtaką darančių veiksnių apžvalga, tyrimo metodika, tyrimo rezultatai ir jų aptarimas, išvados ir literatūros sąrašas. Darbo apimtis: 61 psl. be priedų, 34 iliustracijos, 3 lentelės, 23 bibliografiniais šaltiniais.lit
dc.description.abstractThe final Master‘s thesis contains results of study on barrier properties of cardboard of varrying thicknesses and grammage in various enviroments. Due to the increasing amount of plastic packaging waste, efforts are being made to convert to more enviromentally friendly packaging materials, such as cardboard. Packaging needs to protect the product from external influences while maintaining marketable appearence. Therefore, the aim is to determine what properties of cardboard and temperature differences can affect the ability of cardboard to retain a barrier against moisture and grease. Cardboard is tested in different media – cold, natural and hot – by putting greasy materials on the surface. In the study, the resulting stain and other damages were recorded and the influence of temperature on the formation of defects was noticed. The results of the study were analyzed and the most and least affected types of cardboard and the factors that may have influenced these results are presented. The work consists of 6 parts: introduction, a review of influencing factors of barrier properties of cardboard, research methodology, research results with reflection on results, conclusion and references. The work includes: 61 pages without attachments, 34 illustrations, 3 tables and 23 references.eng
dc.formatPDF
dc.format.extent67 p.
dc.format.mediumtekstas / txt
dc.language.isolit
dc.rightsPrieinamas tik institucijos intranete
dc.source.urihttps://talpykla.elaba.lt/elaba-fedora/objects/elaba:63618425/datastreams/MAIN/content
dc.titleMaisto produktų kartoninės pakuotės barjerinių savybių tyrimas
dc.title.alternativeResearch of Barrier Properties of Food Paperboard Packaging
dc.typeMagistro darbas / Master thesis
dcterms.references0
dc.type.pubtypeETD_MGR - Magistro darbas / Master thesis
dc.contributor.institutionVilniaus Gedimino technikos universitetas
dc.subject.researchfieldT 009 - Mechanikos inžinerija / Mechanical enginering
dc.subject.studydirectionE10 - Gamybos inžinerija / Production and manufacturing engineering
dc.subject.ltkartonas
dc.subject.ltmaisto produktų pakuotės
dc.subject.ltbarjerinės savybės
dc.subject.ltskirtingos terpės.
dc.subject.enpaperboard
dc.subject.enfood packaging
dc.subject.enbarrier properties
dc.subject.endifferent environments.
dc.identifier.elaba63618425


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record