Rodyti trumpą aprašą

dc.contributor.authorMontrimaitė, Jurgita
dc.date.accessioned2023-09-18T09:25:36Z
dc.date.available2023-09-18T09:25:36Z
dc.date.issued2023
dc.identifier.urihttps://etalpykla.vilniustech.lt/handle/123456789/111161
dc.description.abstractAnotacija Pluoštinės kanapės tai ekologiška, aplinkai nekenksminga medžiaga, kuri pritaikoma įvairiausiose pramonės srityse: tekstilės, maisto, statybų. Atklojėjant kanapes natūraliomis gamtinėmis sąlygomis susiduriama su problema, kai sudėtinga atskirti pluoštą nuo šerdies, nes ląstelės sienelės yra apgaubtos pektino. Šis organinis polimeras yra stabilus, palaiko mechaninę augalo struktūrą, sunkiai tirpsta vandenyje, todėl lauko sąlygomis sunkiai prognozuojama atklojėjimo trukmė ir efektyvumas. Įprastai pramonėje yra naudojamas cheminis atklojėjimo procesas, kuris gali kenkti aplinkai. Šiame darbe bus nagrinėjamas kitas atklojėjimo būdas – atklojėjimo procesas veikiant mikroorganizmais, kurie skaido pektiną. Šio darbo tikslas: naudojant mikroorganizmus atklojėti kanapių pluoštus kontroliuojamomis sąlygomis ir ištirti pluošto kokybę. Darbą sudaro šešios dalys: įvadas, literatūrinė apžvalga, medžiagos ir metodai, rezultatai, išvados, literatūros sąrašas. Darbo apimtis – 58 puslapiai be priedų, 25 paveikslėliai, 17 lentelių, 70 šaltinių.lit
dc.description.abstractHemp is an environmentally friendly material that can be used in a wide range of industrial applications: textiles, food, construction. When hemp is discovered under natural conditions, it is difficult to separate the fibre from the pith since the cell walls of the hemp plant are encased with pectin. This organic polymer is stable, maintains the mechanical structure of the plant, and is difficult to dissolve in water, which makes it difficult to predict the duration and efficiency of uncapping in the field. The usual industrial approach is to use a chemical detection process, which can be harmful to the environment. This work will focus on a different method of discovery, namely the discovery process by micro–organisms that degrade pectin. The aim of this work is using micro–organisms to open hemp fibres under controlled conditions and investigate fibre quality. The thesis consists of six parts: introduction, literature review, materials and methods, results, conclusions, list of references. The thesis consists of 58 pages without appendices, 25 figures, 17 tables, 70 references.eng
dc.formatPDF
dc.format.extent58 p.
dc.format.mediumtekstas / txt
dc.language.isolit
dc.rightsLaisvai prieinamas internete
dc.source.urihttps://talpykla.elaba.lt/elaba-fedora/objects/elaba:168321039/datastreams/MAIN/content
dc.titleMikroorganizmų produkuojamų pektinazių poveikis atklojėjant kanapių pluoštą
dc.title.alternativeEffect of microbial pectinases on the retting of hemp fibres
dc.typeMagistro darbas / Master thesis
dcterms.references0
dc.type.pubtypeETD_MGR - Magistro darbas / Master thesis
dc.contributor.institutionVilniaus Gedimino technikos universitetas
dc.subject.researchfieldT 005 - Chemijos inžinerija / Chemical engineering
dc.subject.researchfieldN 003 - Chemija / Chemistry
dc.subject.studydirectionE02 - Bioinžinerija / Bioengineering
dc.subject.ltPektinas
dc.subject.ltpektinazės
dc.subject.ltkanapių pluoštas
dc.subject.ltatklojėjimas
dc.subject.ltmikroorganizmai.
dc.subject.enPectin
dc.subject.enpectinases
dc.subject.enhemp fibre
dc.subject.enretting
dc.subject.enmicroorganisms.
dc.identifier.elaba168321039


Šio įrašo failai

Thumbnail

Šis įrašas yra šioje (-se) kolekcijoje (-ose)

Rodyti trumpą aprašą