Rodyti trumpą aprašą

dc.contributor.authorStanevičienė, Ramunė
dc.contributor.authorLukša, Juliana
dc.contributor.authorŽiukelytė, Rūta
dc.contributor.authorLosinska-Sičiūnienė, Regina
dc.contributor.authorKavleiskaja, Tatjana
dc.contributor.authorSereikaitė, Jolanta
dc.contributor.authorServienė, Elena
dc.date.accessioned2023-09-18T16:34:26Z
dc.date.available2023-09-18T16:34:26Z
dc.date.issued2015
dc.identifier.issn2335-8653
dc.identifier.other(BIS)LBT02-000056098
dc.identifier.urihttps://etalpykla.vilniustech.lt/handle/123456789/115105
dc.description.abstractWe determined that nisin-loaded pectin nanoparticles decreased the number of CFU of all microorganisms tested in a dose-dependent and pectin-dependent manner. With all microorganisms tested nisin-loaded high methoxyl pectin (HMP) nanoparticles demonstrated the lowest antibacterial activity. In contrary, nisin-loaded pectic acid (PecA) and dodecyl pectin (DoPecA) nanoparticles showed the greatest ability to inhibit growth of indicative Gram-negative and Gram-positive microorganisms. The value of pH of encapsulation buffer slightly affects the biological activity of nisin-bearing microcapsules. In summary, in this study we established that nisin maintains its antimicrobial activity after encapsulation, therefore could be effectively applied for food preservation.eng
dc.format.extentp. 49
dc.format.mediumtekstas / txt
dc.language.isoeng
dc.source.urihttp://vns.microsep.org/wp-content/uploads/2015/05/VNS-9th-International-Scientific-Conference-ABSTRACT-BOOK.pdf
dc.subjectFM01 - Biokatalitinių procesų modeliavimas / Modelling of biocatalytic processes
dc.titleAnalysis of bacteria sensitivity to encapsulated nisin
dc.typeKonferencijos pranešimo santrauka / Conference presentation abstract
dcterms.references0
dc.type.pubtypeT2 - Konferencijos pranešimo tezės / Conference presentation abstract
dc.contributor.institutionGamtos tyrimų centras
dc.contributor.institutionGamtos tyrimų centras Vilniaus Gedimino technikos universitetas
dc.contributor.institutionVilniaus Gedimino technikos universitetas
dc.contributor.facultyFundamentinių mokslų fakultetas / Faculty of Fundamental Sciences
dc.contributor.departmentChemijos ir bioinžinerijos katedra / Department of Chemistry and Bioengineering
dc.subject.researchfieldN 010 - Biologija / Biology
dc.subject.researchfieldT 005 - Chemijos inžinerija / Chemical engineering
dc.subject.ltspecializationsL105 - Sveikatos technologijos ir biotechnologijos / Health technologies and biotechnologies
dc.subject.enNisin
dc.subject.enNanoparticles
dc.subject.enAntibacterial activity
dcterms.sourcetitle9th international scientific conference „The vital nature sign“, May 14-16, 2015 Kaunas, Lithuania : abstract book
dc.publisher.nameVytauto Didžiojo universitetas
dc.publisher.cityKaunas
dc.identifier.elaba15411272


Šio įrašo failai

FailaiDydisFormatasPeržiūra

Su šiuo įrašu susijusių failų nėra.

Šis įrašas yra šioje (-se) kolekcijoje (-ose)

Rodyti trumpą aprašą