Show simple item record

dc.contributor.authorPačekajūtė, Martyna
dc.contributor.authorBazienė, Kristina
dc.date.accessioned2023-09-18T17:26:29Z
dc.date.available2023-09-18T17:26:29Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.issn2029-2341
dc.identifier.urihttps://etalpykla.vilniustech.lt/handle/123456789/123079
dc.description.abstractStraipsnyje nagrinėjamas riebalų atskyrimas nuo popieriaus pakuočių atliekų. Metodas remiasi verdančio vandens ir riebalų sąveika su suterštu popieriumi. Nagrinėjamas virimo procesas, emulsijų susidarymas atsižvelgiant į skirtingus laiko tarpsnius. Pateikiami ir aptariami tyrimų duomenys, kurie gauti išnagrinėjus pasiruoštus mėginius. Iš viso pasiruošta 20 skirtingų riebalais padengto popieriaus pavyzdžių. Dešimčiai iš jų pasirinktas spausdinimo popierius, kita dešimtis – kartonas. Pusė analizuojamų mėginių padengti augalinių riebalų sluoksniu, likę mėginiai – gyvulinių riebalų sluoksniu. Pastebėta, kad kartono mėginiai mažiau priešinosi riebalų atskyrimui. Nustatyta, kad, 5 min. virinant kartono mėginius, padengtus alyvuogių aliejumi, pasišalino 30 % viso riebalų kiekio. Efektyviausia tokio tipo mėginius virti ilgą laiką, nes, panardinus mėginius 15 min. į verdantį vandenį, pasišalino daugiau nei pusė buvusių riebalų kiekio – 55 %.lit
dc.description.abstractThe article analyzes the separation of fats from paper waste packaging. The method is based on interaction with boiling water and greaseproof paper. The cooking process is considered the formation of emulsions according to different slots. The research data are presented and discussed obtained from the analysis of ready-made samples. 20 different fat-coated paper samples have been prapared for research. Ten of them have been selected for printing paper, and another dozen cartons. The half of the samples analyzed are covered with vegetable fat, the remaining samples are vegetable fat. It was found that the carton samples were less opposed to the separation of fat. During the experiment, it was determined that by cooking the cardboard samples coated with olive oil for 5 minutes, 30% of the total fat content was removed. The most effective samples of this type were heated for a long time.eng
dc.formatPDF
dc.format.extentp. 1-5
dc.format.mediumtekstas / txt
dc.language.isolit
dc.relation.isreferencedbyGale's Academic OneFile
dc.relation.isreferencedbyAcademic Search Complete
dc.relation.isreferencedbyDOAJ
dc.relation.isreferencedbyICONDA
dc.source.urihttps://doi.org/10.3846/mla.2019.7067
dc.titleRiebalų atskyrimo nuo popieriaus eksperimentiniai tyrimai
dc.title.alternativeExperimental research of fat separation from paper
dc.typeStraipsnis kitoje DB / Article in other DB
dcterms.references9
dc.type.pubtypeS3 - Straipsnis kitoje DB / Article in other DB
dc.contributor.institutionVilniaus Gedimino technikos universitetas
dc.contributor.facultyMechanikos fakultetas / Faculty of Mechanics
dc.subject.researchfieldT 008 - Medžiagų inžinerija / Material engineering
dc.subject.vgtuprioritizedfieldsAE0202 - Aplinkos apsaugos technologijos / Environmental protection technologies
dc.subject.ltspecializationsL104 - Nauji gamybos procesai, medžiagos ir technologijos / New production processes, materials and technologies
dc.subject.ltatliekos
dc.subject.ltemulsija
dc.subject.ltpopierius
dc.subject.ltpopieriaus pakuotės
dc.subject.ltriebalai
dc.subject.ltšiluma
dc.subject.ltvanduo
dc.subject.ltvirimas
dc.subject.enwaste
dc.subject.enemulsion
dc.subject.enpaper
dc.subject.enpaper packaging
dc.subject.engrease
dc.subject.enheat
dc.subject.enboilling
dcterms.sourcetitleMokslas – Lietuvos ateitis. Mechanika, medžiagų inžinerija, pramonės inžinerija ir vadyba = Science – Future of Lithuania. Mechanics, material science, industrial engineering and management
dc.description.volumevol. 11
dc.publisher.nameVGTU Press
dc.publisher.cityVilnius
dc.identifier.doi10.3846/mla.2019.7067
dc.identifier.elaba34167459


Files in this item

FilesSizeFormatView

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record