Rodyti trumpą aprašą

dc.contributor.authorCelitan, Enrika
dc.date.accessioned2023-09-18T09:08:57Z
dc.date.available2023-09-18T09:08:57Z
dc.identifier.urihttps://etalpykla.vilniustech.lt/handle/123456789/110587
dc.description.abstractMagistro darbo metu atlikta β-karoteno ir 2-hidroksipropil-β-ciklodekstrino įtarpos kompleksų sintezė. Gauti kompleksai papildomai dengti skirtingo tipo pektinais: pektino rūgštimi, žemo esterifikacijos laipsnio arba aukšto esterifikacijos laipsnio pektinu. Nustatytas gautų trikomponenčių β-karotenu įkapsuliuotų dalelių (β-karotenas-2-hidroksipropil-β- ciklodekstrinas-pektinas) ir β-karoteno, esančio dalelėse, veikiamose UV šviesa arba karščiu, stabilumas. Įvertinta, kokią įtaką dalelių dydžiui ir stabilumams turi įtarpos kompleksų dengimui naudojamo pektino tipas, pektinų tirpalų pH bei įtarpos kompleksų koncentracija galutiniame dalelių tirpale. Įtarpos kompleksai ir trikomponentės β-karotenu įkapsuliuotos dalelės charakterizuotos naudojant Ramano arba Furje transformacijos infraraudonųjų spindulių spektrometrinius metodus. Naudojant DPPH metodą nustatytas β-karoteno gebėjimas išlaikyti antioksidacinį aktyvumą jį įkapsuliavus į ciklodekstriną ir gautus kompleksus papildomai padengus pektinu. Darbą sudaro šešios dalys: įvadas, literatūros apžvalga, metodinė dalis, rezultatai ir jų aptarimas, išvados ir literatūros sąrašas. Darbo apimtis: 72 p. teksto be priedų, 28 iliustr., 6 lent., 91 bibliografinis šaltinis, 5 priedai.lit
dc.description.abstractIn this work, the synthesis of β-carotene and 2-hydroxypropil-β-cyclodextrin inclusion complexes was performed. Prepared complexes were additionally coated using different types of pectin: pectic acid, pectin with low or high esterification degree. The stability of β-carotene, encapsulated into particles, which were exposed to UV light or temperature, and β-carotene loaded three-component particles (β-carotene-2-hydroxypropil-β-cyclodextrin-pectin) was determined. The influence of pectin type, pH of solution and concentration of inclusion complexes on the size, stability of three-component particles and β-carotene was evaluated. Inclusion complexes and β-carotene loaded three-component particles were characterised using Raman or FT-IR spectroscopy methods. Also, using DPPH method the antioxidant activity of encapsulated β-carotene was estimated. Structure: introduction, literature review, materials and methods, results and discussion, conclusions, references. Thesis consists of: 72 p. text without appendixes, 28 pictures, 6 tables, 91 bibliographical entries, 5 appendixes.eng
dc.formatPDF
dc.format.extent72 p.
dc.format.mediumtekstas / txt
dc.language.isolit
dc.rightsLaisvai prieinamas internete
dc.source.urihttps://talpykla.elaba.lt/elaba-fedora/objects/elaba:38937828/datastreams/MAIN/content
dc.source.urihttps://talpykla.elaba.lt/elaba-fedora/objects/elaba:38937828/datastreams/ATTACHMENT_38966020/content
dc.titleTrikomponenčių beta-karotenu įkapsuliuotų dalelių sintezė ir tyrimas
dc.title.alternativeSynthesis and Investigation of Beta-Carotene Loaded Three-Component Particles
dc.typeMagistro darbas / Master thesis
dcterms.references0
dc.type.pubtypeETD_MGR - Magistro darbas / Master thesis
dc.contributor.institutionVilniaus Gedimino technikos universitetas
dc.contributor.facultyFundamentinių mokslų fakultetas / Faculty of Fundamental Sciences
dc.contributor.departmentChemijos ir bioinžinerijos katedra / Department of Chemistry and Bioengineering
dc.subject.researchfieldN 004 - Biochemija / Biochemistry
dc.subject.studydirectionF05 - Biotechnologijos / Biotechnology
dc.subject.ltBeta-karotenas
dc.subject.lt2-hidroksipropil-beta-ciklodekstrinas
dc.subject.ltįtarpos kompleksai
dc.subject.ltpektinas
dc.subject.lttrikomponentės dalelės
dc.subject.enβ-carotene
dc.subject.en2-hydroxypropil-β-cyclodextrin
dc.subject.eninclusion complexes
dc.subject.enpectin
dc.subject.enthree-component particles.
dc.identifier.elaba38937828


Šio įrašo failai

Thumbnail
Thumbnail

Šis įrašas yra šioje (-se) kolekcijoje (-ose)

Rodyti trumpą aprašą