Trikomponenčių beta-karotenu įkapsuliuotų dalelių sintezė ir tyrimas
Author
Celitan, Enrika
Metadata
Show full item recordAbstract
Magistro darbo metu atlikta β-karoteno ir 2-hidroksipropil-β-ciklodekstrino įtarpos kompleksų sintezė. Gauti kompleksai papildomai dengti skirtingo tipo pektinais: pektino rūgštimi, žemo esterifikacijos laipsnio arba aukšto esterifikacijos laipsnio pektinu. Nustatytas gautų trikomponenčių β-karotenu įkapsuliuotų dalelių (β-karotenas-2-hidroksipropil-β- ciklodekstrinas-pektinas) ir β-karoteno, esančio dalelėse, veikiamose UV šviesa arba karščiu, stabilumas. Įvertinta, kokią įtaką dalelių dydžiui ir stabilumams turi įtarpos kompleksų dengimui naudojamo pektino tipas, pektinų tirpalų pH bei įtarpos kompleksų koncentracija galutiniame dalelių tirpale. Įtarpos kompleksai ir trikomponentės β-karotenu įkapsuliuotos dalelės charakterizuotos naudojant Ramano arba Furje transformacijos infraraudonųjų spindulių spektrometrinius metodus. Naudojant DPPH metodą nustatytas β-karoteno gebėjimas išlaikyti antioksidacinį aktyvumą jį įkapsuliavus į ciklodekstriną ir gautus kompleksus papildomai padengus pektinu. Darbą sudaro šešios dalys: įvadas, literatūros apžvalga, metodinė dalis, rezultatai ir jų aptarimas, išvados ir literatūros sąrašas. Darbo apimtis: 72 p. teksto be priedų, 28 iliustr., 6 lent., 91 bibliografinis šaltinis, 5 priedai. In this work, the synthesis of β-carotene and 2-hydroxypropil-β-cyclodextrin inclusion complexes was performed. Prepared complexes were additionally coated using different types of pectin: pectic acid, pectin with low or high esterification degree. The stability of β-carotene, encapsulated into particles, which were exposed to UV light or temperature, and β-carotene loaded three-component particles (β-carotene-2-hydroxypropil-β-cyclodextrin-pectin) was determined. The influence of pectin type, pH of solution and concentration of inclusion complexes on the size, stability of three-component particles and β-carotene was evaluated. Inclusion complexes and β-carotene loaded three-component particles were characterised using Raman or FT-IR spectroscopy methods. Also, using DPPH method the antioxidant activity of encapsulated β-carotene was estimated. Structure: introduction, literature review, materials and methods, results and discussion, conclusions, references. Thesis consists of: 72 p. text without appendixes, 28 pictures, 6 tables, 91 bibliographical entries, 5 appendixes.