Design of mechatronic plant drying system based on relative air humidity control method and research ot its characteristics
Abstract
The topic of the following project is dedicated to the design of a mechatronic plant drying system and the evaluation of its efficiency characteristics theoretically and experimentally. The principle of operation of the developed device is based on the control of the balance between evaporation and condensation processes. The review of scientific literature, including an overview of existing food drying techniques and analysis of researches on experimental drying methods, is performed. Theoretical background describing the basics of the operational principle of a system is composed. The model of a system for theoretical research is created. The methodology of theoretical research, including the plan of simulation to be performed, is developed. Results of theoretical evaluation of a system are analyzed and the most suitable drying regimes are selected. A test rig of a mechatronic plant drying machine is designed and assembled in accordance with a theoretical model. The methodology of experimental research is developed. Drying experiments are conducted and analyzed, observations concerning the work of a system are listed. Conclusions on results of a literature review, theoretical and experimental research, as well as recommendations on further improvement of a system, finalize the thesis. Structure: introduction; literature review; theoretical research; experimental research; conclusions; references. Thesis consists of: 68 p. text without annexes, 45 illustrations, 9 tables, 25 bibliographical entries. Annexes included. Šio projekto tikslas yra mechatroninės augalų džiovinimo sistemos kūrimas ir jos efektyvumo charakteristikų vertinimas teoriniais ir eksperimentiniais metodais. Sukurto prietaiso veikimo principas pagrįstas pusiausvyros tarp garavimo ir kondensacijos procesų valdymu. Atliekama mokslinės literatūros apžvalga, įskaitant egzistuojančių maisto džiovinimo būdų apžvalgą ir eksperimentinių džiovinimo metodų tyrimų analizę. Sudaromas teorinis pagrindas, apibūdinantis sistemos veikimo principo pagrindus. Kuriamas džiovinimo sistemos modelis skirtas teoriniams tyrimams atlikti. Parengiama teorinių tyrimų metodika, įskaitant oro srautų imitacijų planą. Analizuojami teorinio sistemos vertinimo rezultatai ir parenkami tinkamiausi džiovinimo režimai. Pagal teorinį modelį projektuojamas ir surenkamas mechatroninės augalų džiovinimo sistemos bandomasis stendas. Parengiama eksperimentinių tyrimų metodika. Atliekami ir analizuojami džiovinimo eksperimentai, išvardomi pastebėjimai apie sistemos veikimą. Pateikiamos išvados apie literatūros apžvalgos rezultatus, teorinius ir eksperimentinius tyrimus bei rekomendacijos dėl tolesnio sistemos tobulinimo. Struktūra: įvadas; literatūros apžvalga; teoriniai tyrimai; eksperimentiniai tyrimai; išvados; nuorodos. Darbo apimtis - 68 p. teksto be priedų, 45 iliustracijos, 9 lentelės, 25 bibliografiniai šaltiniai. Pridedami priedai.