• Lietuvių
    • English
  • Lietuvių 
    • Lietuvių
    • English
  • Prisijungti
Peržiūrėti įrašą 
  •   DSpace pagrindinis
  • Mokslinės publikacijos (PDB) / Scientific publications (PDB)
  • Moksliniai ir apžvalginiai straipsniai / Research and Review Articles
  • Straipsniai Web of Science ir/ar Scopus referuojamuose leidiniuose / Articles in Web of Science and/or Scopus indexed sources
  • Peržiūrėti įrašą
  •   DSpace pagrindinis
  • Mokslinės publikacijos (PDB) / Scientific publications (PDB)
  • Moksliniai ir apžvalginiai straipsniai / Research and Review Articles
  • Straipsniai Web of Science ir/ar Scopus referuojamuose leidiniuose / Articles in Web of Science and/or Scopus indexed sources
  • Peržiūrėti įrašą
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Casein/apricot filler in the production of flame-retardant polyurethane composites

Thumbnail
Peržiūrėti/Atidaryti
materials-14-03620.pdf (7.007Mb)
Data
2021
Autorius
Członka, Sylwia
Kairytė, Agnė
Miedzińska, Karolina
Strąkowska, Anna
Metaduomenys
Rodyti detalų aprašą
Santrauka
Polyurethane (PUR) composites reinforced with 1, 2, and 5 wt.% of apricot filler modified with casein were synthesized in the following study. The impact of 1, 2, and 5 wt.% of casein/apricot filler on the cellular structure and physico-mechanical performances of reinforced PUR composites were determined. It was found that the incorporation of 1 and 2 wt.% of casein/apricot filler resulted in the production of PUR composites with improved selected physical, thermal, and mechanical properties, while the addition of 5 wt.% of casein/apricot filler led to some deterioration of their physico-mechanical performance. The best results were obtained for PUR composites reinforced with 2 wt.% of casein/apricot filler. Those composites were characterized by a uniform structure and a high content of closed cells. Compared with the reference foam, the incorporation of 2 wt.% of casein/apricot filler resulted in improvement in compressive strength, flexural strength, impact strength, and dynamic mechanical properties-such as glass transition temperature and storage modulus. Most importantly, PUR composites showed better fire resistance and thermal stability due to the good thermal performance of casein. The main aim of this article is to determine the influence of the natural combination of the apricot filler and casein on the mechanical properties and flammability of the obtained composites.
Paskelbimo data (metai)
2021
URI
https://etalpykla.vilniustech.lt/handle/123456789/111630
Kolekcijos
  • Straipsniai Web of Science ir/ar Scopus referuojamuose leidiniuose / Articles in Web of Science and/or Scopus indexed sources [7946]

 

 

Naršyti

Visame DSpaceRinkiniai ir kolekcijosPagal išleidimo datąAutoriaiAntraštėsTemos / Reikšminiai žodžiai InstitucijaFakultetasKatedra / institutasTipasŠaltinisLeidėjasTipas (PDB/ETD)Mokslo sritisStudijų kryptisVILNIUS TECH mokslinių tyrimų prioritetinės kryptys ir tematikosLietuvos sumanios specializacijosŠi kolekcijaPagal išleidimo datąAutoriaiAntraštėsTemos / Reikšminiai žodžiai InstitucijaFakultetasKatedra / institutasTipasŠaltinisLeidėjasTipas (PDB/ETD)Mokslo sritisStudijų kryptisVILNIUS TECH mokslinių tyrimų prioritetinės kryptys ir tematikosLietuvos sumanios specializacijos

Asmeninė paskyra

PrisijungtiRegistruotis