Ambulatorinių pacientų inhaliacinės ir maisto alergijos paplitimo vertinimas pagal sIgE tyrimus
Data
2016Autorius
Dapkevičiūtė, Austėja
Breivienė, Rūta
Norkūnienė, Jolita
Skrickienė, Laima
Kvedarienė, Violeta
Metaduomenys
Rodyti detalų aprašąSantrauka
Alergenų, galinčių sukelti įsijautrinimą, skaičiaus didėjimas ir konkrečios geografinės vietovės ypatybės, įvairių produktų paplitimo, klimato, urbanizacijos skirtumai nulemia įsijautrinimo kintamumą ir atnaujintų duomenų šioje srityje poreikį. Darbo tikslas. Nustatyti pacientų, kuriems buvo įtarta alergija, įsijautrinimo įkvepiamiesiems, maisto, vabzdžių ir pelėsių alergenams ypatumus. Tyrimo medžiaga ir metodai. 2013–2014 metais atlikta retrospektyvioji anonimiška Vilniaus Centro poliklinikos pacientų laboratorinių duomenų analizė. Į tyrimą buvo įtraukta 510 pacientų. Tiriamieji suskirstyti į dvi grupes: vaikų iki 18 metų (n=428, amžiaus vidurkis – 6,0 metai) ir suaugusiųjų nuo 18 metų (n=82, amžiaus vidurkis – 34,0 metai). Pacientams, kuriems įtarta alergija inhaliaciniams ar maisto alergenams, tirtas specifinis imunoglobulinas E (sIgE) naudojant OPTIGEN® mix 36 plokštę. Tiriamasis buvo laikomas alergišku, kai sIgE lygis buvo aukštesnis nei 2 klasė ir turėjo alerginei ligai būdingų klinikinių simptomų. Rezultatai. Padidėjęs sIgE nustatytas 30,4 proc. (n=155) tirtųjų. Tarp tų, kuriems nustatytas padidėjęs sIgE lygis, statistiškai reikšmingai didesnę dalį sudarė vyrai – 35,1 proc., moterų buvo 25,4 proc., p=0,017. Vaikų amžiaus grupėje sensibilizuotų berniukų buvo 33,9 proc., mergaičių 23,9 proc., p=0,026. Suaugusiųjų grupėje buvo 57,1 proc. sensibilizuotų vyrų ir 29,4 moterų, p=0,046, tačiau suaugusių moterų ištirta daugiau nei vyrų. Dažniausiai pacientai buvo alergiški namų dulkių erkėms (54,2 proc.), žiedadulkėms (47,7 proc.), epiderminiams alergenams (34,2 proc.). Tarp žiedadulkių labiausiai paplitusios buvo pašarinio motiejukų, beržų ir pelynų. Tarp epiderminių alergenų dominavo kačių epidermis. Tiriant alergiją namų dulkių erkėms, labai dažnai rasta alergija tiek D. pteronyssinus, tiek D. farinae (78,6). Dažniausi nustatyti maisto alergenai – obuolys, pomidoras, lazdynų riešutai, žemės riešutai, sojos pupelės, krevetės. Išvados. Trečdaliui asmenų, turinčių alergijos simptomų, nustatytas padidėjęs sIgE kiekis. Statistiškai reikšmingai dažniau alergiški berniukai nei mergaitės. Dažniausios alergenų grupės – namų dulkių erkės, žiedadulkės, epiderminiai alergenai. Number of allergens causing sensitization is growing. Geographical location, food, climate, urbanization differences make sensitization patterns in different regions hardly compatible. That is why new data is needed. Objec tives. The aim of our study was to evaluate prevalence of allergies to different allergens for patients with clinical symptoms. Methods and Materials. A retrospective study was conducted between 2013 and 2014 in Vilnius Central Policlinic. 510 patients were included with suspicion of allergy to inhalant or food allergens. All participants were divided into 2 groups: children – under 18 years old (n=428, age mean 6.0 years) and grown-ups – over 18 years old (n=82, age mean 34.0 years). All patients were tested with OPTIGEN® mix 36 panel detecting allergen-specific immunoglobulin E (sIgE) for 36 food and inhalant allergens. A patient was considered allergic if sIgE was more than 2 class. Results. Higher levels of sIgE was seen in 30.4 perc. (n=155) of patients. Among all patients with higher sIgE level statistically significantly males dominated – 35.1 perc. and 25.4 perc., p=0.017. Among children boys also formed bigger group – 33.9 perc. boys and 23.9 perc. girls, p=0.026. Among adults statistically significant difference remained – 57.1 perc. males and 29.4 perc. females, p=0.046, had higher sIgE level, however it should be noted, that overall more females were evaluated. The most common allergen groups were: house dust mites (54.2 perc.), pollen (47.7 perc.), epidermal allergens (34.2 perc.). Between pollen the most common allergen was timothy grass, birch and mug wort. Among epidermal allergens sensitization to cats dominated (92.5 perc.). House dust mites allergy to D. pteronyssinus was seen together with D. farinae in most of the cases (78.6 perc.). The most common food allergens were apple, tomato, hazelnut, peanut, soy bean and shrimps. Conclusions. One third of all patients with clinical symptoms presented higher levels of sIgE. Statistically significantly boys were more frequently allergic than girls. The most common allergen groups were house dust mites, pollen and epidermal allergens.