• Lietuvių
    • English
  • Lietuvių 
    • Lietuvių
    • English
  • Prisijungti
Peržiūrėti įrašą 
  •   DSpace pagrindinis
  • Mokslinės publikacijos (PDB) / Scientific publications (PDB)
  • Moksliniai ir apžvalginiai straipsniai / Research and Review Articles
  • Straipsniai Web of Science ir/ar Scopus referuojamuose leidiniuose / Articles in Web of Science and/or Scopus indexed sources
  • Peržiūrėti įrašą
  •   DSpace pagrindinis
  • Mokslinės publikacijos (PDB) / Scientific publications (PDB)
  • Moksliniai ir apžvalginiai straipsniai / Research and Review Articles
  • Straipsniai Web of Science ir/ar Scopus referuojamuose leidiniuose / Articles in Web of Science and/or Scopus indexed sources
  • Peržiūrėti įrašą
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Preparation and characterization of nisin-loaded pectin-inulin particles as antimicrobials

Thumbnail
Data
2016
Autorius
Kavleiskaja, Tatjana
Stanevičienė, Ramunė
Lukša, Juliana
Servienė, Elena
Sereikaitė, Jolanta
Metaduomenys
Rodyti detalų aprašą
Santrauka
Nisin is a known bacteriocin approved as a food additive for food preservation. To protect the bacteriocin from its interaction with food components, nisin-loaded pectin-inulin particles were prepared. For particles preparation, pectins with different degree of esterification were used. The combination of inulin with pectin increased the efficiency of nisin loading as compared with nisin-pectin particles. For all tested pectins in the pH range of 4.0e7.0 and in the range of nisin concentration of 0.1e1.0 mg/mL the loading efficiency was equal to 100%. The combination of inulin and pectin for particles preparation slightly but not significantly increased the antimicrobial activity of nisin comparing to nisin-pectin particles. The antimicrobial activity of nisin-loaded pectin-inulin particles was dependent on the degree of pectin esterification. The particles with low degree of pectin esterification or with not esterified pectic acid demonstrated the higher activity as compared with the particles of high degree of pectin esterification. Due to the high efficiency of nisin-loading and similar antimicrobial activity comparing to nisin-pectin particles, the combination of pectin and inulin has the perspectives for the antimicrobial particles preparation and their application in food industry.
Paskelbimo data (metai)
2016
URI
https://etalpykla.vilniustech.lt/handle/123456789/116268
Kolekcijos
  • Straipsniai Web of Science ir/ar Scopus referuojamuose leidiniuose / Articles in Web of Science and/or Scopus indexed sources [7946]

 

 

Naršyti

Visame DSpaceRinkiniai ir kolekcijosPagal išleidimo datąAutoriaiAntraštėsTemos / Reikšminiai žodžiai InstitucijaFakultetasKatedra / institutasTipasŠaltinisLeidėjasTipas (PDB/ETD)Mokslo sritisStudijų kryptisVILNIUS TECH mokslinių tyrimų prioritetinės kryptys ir tematikosLietuvos sumanios specializacijosŠi kolekcijaPagal išleidimo datąAutoriaiAntraštėsTemos / Reikšminiai žodžiai InstitucijaFakultetasKatedra / institutasTipasŠaltinisLeidėjasTipas (PDB/ETD)Mokslo sritisStudijų kryptisVILNIUS TECH mokslinių tyrimų prioritetinės kryptys ir tematikosLietuvos sumanios specializacijos

Asmeninė paskyra

PrisijungtiRegistruotis