137Cs pernašos sistemoje „Dirvožemis – Grybai – Žmogus“ tyrimas
Santrauka
Straipsnyje nagrinėjama dirbtinės kilmės radionuklido 137Cs savitasis aktyvumas valgomuosiuose grybuose bei grybavietės dirvožemyje. 137Cs savitasis aktyvumas buvo matuotas pavieniuose dirvožemio sluoksniuose, valgomuosiuose nevalytuose bei įvairias būdais paruoštuose maistui grybuose. Didžiausias 137Cs savitasis aktyvumas dirvožemyje nustatytas viršutiniame jo sluoksnyje. Didžiausias 137Cs savitasis aktyvumas matuojant aptiktas raukšlėtuosiuose gudukuose (Rozites caperata) (428,0±9,6 Bq/kg), mažiausias – baravykuose (Boletus edulis) (41,6±7,9 Bq/kg). Voveraitės (Cantharellus cibarius), tikrieji baravykai (Boletus edulis), ūmėdės (Russula vesca), raukšlėtieji gudukai (Rozites caperata) bei raibieji baltikai (Tricholoma myomyces) buvo ruošiami maistui marinuojant I bei II būdu, rauginant, sūdant šaltuoju bei karštuoju būdu ir grybus ruošiant jų sultyse. Visais atvejais 137Cs savitasis aktyvumas grybuose mažėjo, nes dalis šio radionuklido perėjo į sultis. Marinuojant bei rauginant voveraites (Cantharellus cibarius) 137Cs savitasis aktyvumas grybuose sumažėja per pusę. Rauginant ūmėdes (Russula vesca) 137Cs savitąjį aktyvumą galima sumažinti iki trijų kartų. The paper analyses specific activity of an artificial radioisotope Cs-137 in edible mushrooms and in the soil. Specific activity of Cs-137 was measured in separate soil layers, in unrefined and processed mushrooms. The highest specific activity of Cs-137 was found in the upper layers of the soil. The highest specific activity of Cs-137 was observed in cortinarius caperatus (Rozites Caperata) (428,0 +/- 9,6 Bq/kg), the least one - in edible boletus (Boletus edulis) (41,6 7,9 Bq/kg). Chanterelle (Cantharellus cibarius), edible boletus (Boletus edulis), russule (Russula Vesca), cortinarius caperatus (Rozites Caperata) and grey agaric (Tricholoma myomyces) were marinated, soured, salted, prepared in their own juice. Specific activity of Cs-137 decreased in mushrooms because a part of this radionuclide transferred to juice. Specific activity of Cs-137 in marinated and soured chanterelle (Cantharellus cibarius) decreased by half Specific activity of Cs-137 in soured russule (Russula Vesca) can decrease up to three times.