Show simple item record

dc.contributor.authorMelvydas, Vytautas Boleslovas
dc.contributor.authorGedminienė, Genovaitė
dc.contributor.authorJarmalaitė, Ieva
dc.contributor.authorČapukoitienė, Brigita
dc.contributor.authorNemceva, Diana
dc.date.accessioned2023-09-18T19:33:59Z
dc.date.available2023-09-18T19:33:59Z
dc.date.issued2006
dc.identifier.issn1392-0146
dc.identifier.other(BIS)VGT02-000012474
dc.identifier.urihttps://etalpykla.vilniustech.lt/handle/123456789/140854
dc.description.abstractWe have analyzed S. cerevisiae Rom K-100, M437, 4+, 18M, 20K++, K+ob and the newly discovered IIx31, III.2, Spanguolė yeast strains which are promising to use in alimentary (wine) industry, their efficiency of secrete killer toxin K2, and the reference strains. We studied the enzymatic potential of these strains and their influence on apple juice fermentation. We found that 20K++, IIx31 strains were more promising in alimentary industry and strains 4+, III.2, Spanguolė could be used in the production of ethanol in other industries. The other strains require more detailed study. The Rom K-100, III.2, K+ob, 4+, IIx31 and 20K++ strains had a good resistance (18%) to ethanol.eng
dc.description.abstractŠiame darbe tirtos etanolio pramonei perspektyvių mielių S.cerevisiae Rom K-100, M437, 4+, 18M, 20K++, K+ob ir naujai paieškos būdu atrastų IIx31, III.2, „Spanguolė“ kamienų rauginimo galimybės bei poveikis obuolių sulčių fermentacijos proceso kokybei. Nustatyta, kad ypač perspektyvūs obuolių sulčių rauginimui yra 20K++, IIx31, kurie galėtų būti naudojami vyno pramonėje; 4+, III.2 ir „Spanguolė“ kamienai galėtų tikti etanolio, skirto ne maisto reikmėms, gamybai. Didžiausia alkoholio tolerancija (18%) pasižymi Rom K-100, III.2, K+ob, 4+, IIx31 ir 20K++ mielių kamienai.lit
dc.format.extentp. 63-66
dc.format.mediumtekstas / txt
dc.language.isoeng
dc.relation.isreferencedbyZoological Record
dc.relation.isreferencedbyVINITI
dc.relation.isreferencedbyCAB Abstracts
dc.relation.isreferencedbyISI Master Journal List
dc.source.urihttp://mokslozurnalai.lmaleidykla.lt/publ/1392-0146/2006/3/Bio_063_066.pdf
dc.titleInitial analysis of highly competitive yeast strains promising for ethanol industry
dc.title.alternativeEtanolo pramonei perspektyvių mielių, pasižyminčių padidintu konkurencingumu, pradinė analizė
dc.typeStraipsnis kitoje DB / Article in other DB
dcterms.references12
dc.type.pubtypeS3 - Straipsnis kitoje DB / Article in other DB
dc.contributor.institutionBotanikos institutas
dc.contributor.institutionVilniaus Gedimino technikos universitetas
dc.contributor.institutionNacionalinė veterinarijos laboratorija
dc.contributor.facultyFundamentinių mokslų fakultetas / Faculty of Fundamental Sciences
dc.subject.researchfieldN 010 - Biologija / Biology
dc.subject.researchfieldN 004 - Biochemija / Biochemistry
dc.subject.enSaccharomyces cerevisiae
dc.subject.enYeast
dc.subject.enKiller strain
dc.subject.enFermentation
dc.subject.enEthanol tolerance
dc.subject.enCompetitive ability
dcterms.sourcetitleBiologija
dc.description.issueNr. 3
dc.publisher.nameLietuvos mokslų akademijos leidykla
dc.publisher.cityVilnius
dc.identifier.doiLBT02-000021490
dc.identifier.elaba3739051


Files in this item

FilesSizeFormatView

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record