Initial analysis of highly competitive yeast strains promising for ethanol industry
Date
2006Author
Melvydas, Vytautas Boleslovas
Gedminienė, Genovaitė
Jarmalaitė, Ieva
Čapukoitienė, Brigita
Nemceva, Diana
Metadata
Show full item recordAbstract
We have analyzed S. cerevisiae Rom K-100, M437, 4+, 18M, 20K++, K+ob and the newly discovered IIx31, III.2, Spanguolė yeast strains which are promising to use in alimentary (wine) industry, their efficiency of secrete killer toxin K2, and the reference strains. We studied the enzymatic potential of these strains and their influence on apple juice fermentation. We found that 20K++, IIx31 strains were more promising in alimentary industry and strains 4+, III.2, Spanguolė could be used in the production of ethanol in other industries. The other strains require more detailed study. The Rom K-100, III.2, K+ob, 4+, IIx31 and 20K++ strains had a good resistance (18%) to ethanol. Šiame darbe tirtos etanolio pramonei perspektyvių mielių S.cerevisiae Rom K-100, M437, 4+, 18M, 20K++, K+ob ir naujai paieškos būdu atrastų IIx31, III.2, „Spanguolė“ kamienų rauginimo galimybės bei poveikis obuolių sulčių fermentacijos proceso kokybei. Nustatyta, kad ypač perspektyvūs obuolių sulčių rauginimui yra 20K++, IIx31, kurie galėtų būti naudojami vyno pramonėje; 4+, III.2 ir „Spanguolė“ kamienai galėtų tikti etanolio, skirto ne maisto reikmėms, gamybai. Didžiausia alkoholio tolerancija (18%) pasižymi Rom K-100, III.2, K+ob, 4+, IIx31 ir 20K++ mielių kamienai.