dc.contributor.author | Kretavičius, Justinas | |
dc.contributor.author | Kurtinaitienė, Bogumila | |
dc.contributor.author | Žukauskaitė, Justina | |
dc.date.accessioned | 2023-09-18T20:14:05Z | |
dc.date.available | 2023-09-18T20:14:05Z | |
dc.date.issued | 2010 | |
dc.identifier.issn | 1392-0227 | |
dc.identifier.other | (BIS)LBT02-000045306 | |
dc.identifier.uri | https://etalpykla.vilniustech.lt/handle/123456789/147929 | |
dc.description.abstract | Grikių medus pasižymėjo didžiausiu, rapsų - mažiausiu pajėgumu neutralizuoti laisvuosius radikalus. Nustatyta, kad grikių meduje labiausiai antioksidacinis aktyvumas (AA) pasireiškia per pirmąją reakcijos minutę, tuo tarpu mažesnio AA medaus reakcija su laisvaisiais radikalais vyksta tolygiau ir lėčiau. Apskaičiuotos koreliacijos tarp šių fizikinių cheminių rodiklių ir medaus antioksidantinio aktyvumo. Rasta teigiama koreliacija tarp medaus AA ir HMF, spalvos ir laktoninio rūgštingumo, nereikšminga tarp AA ir diatazės kiekio, ir neigiama koreliacija tarp AA ir medaus pH. | lit |
dc.description.abstract | The buckwheat honey shown highest antioxidant capacity, rape - lowest value. Correlations between the above mentioned physicochemical parameters and honey antioxidant capacity were calculated. The following correlations were established: positive correlations between honey antioxidant capacity and HMF, colour and lactonic acidity; insignificant correlation between antioxidant capacity and diastase amount and a negative correlation between antioxidant capacity and honey pH. | eng |
dc.format.extent | p. 22-28 | |
dc.format.medium | tekstas / txt | |
dc.language.iso | lit | |
dc.relation.isreferencedby | Index Copernicus | |
dc.relation.isreferencedby | CAB Abstracts | |
dc.title | Skirtingų medaus rūšių antioksidacinės savybės | |
dc.type | Straipsnis kitame recenzuotame leidinyje / Article in other peer-reviewed source | |
dcterms.references | 20 | |
dc.type.pubtype | S4 - Straipsnis kitame recenzuotame leidinyje / Article in other peer-reviewed publication | |
dc.contributor.institution | Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro filialas Žemdirbystės institutas | |
dc.contributor.institution | Biochemijos institutas | |
dc.contributor.institution | Vilniaus Gedimino technikos universitetas | |
dc.subject.researchfield | A 001 - Agronomija / Agronomy | |
dc.subject.lt | Medus | |
dc.subject.lt | Antioksidantai | |
dc.subject.lt | HMF | |
dc.subject.lt | Spalvos intensyvumas | |
dc.subject.lt | Laktoninis rūgštingumas | |
dc.subject.lt | Diastazė | |
dc.subject.en | Honey | |
dc.subject.en | Antioxidants | |
dc.subject.en | HMF | |
dc.subject.en | Colour intensity | |
dc.subject.en | Lactone acidity | |
dcterms.sourcetitle | Maisto chemija ir technologija | |
dc.description.issue | Nr. 2 | |
dc.description.volume | T. 44 | |
dc.identifier.elaba | 5936625 | |