Skirtingų medaus rūšių antioksidacinės savybės
Data
2010Autorius
Kretavičius, Justinas
Kurtinaitienė, Bogumila
Žukauskaitė, Justina
Metaduomenys
Rodyti detalų aprašąSantrauka
Grikių medus pasižymėjo didžiausiu, rapsų - mažiausiu pajėgumu neutralizuoti laisvuosius radikalus. Nustatyta, kad grikių meduje labiausiai antioksidacinis aktyvumas (AA) pasireiškia per pirmąją reakcijos minutę, tuo tarpu mažesnio AA medaus reakcija su laisvaisiais radikalais vyksta tolygiau ir lėčiau. Apskaičiuotos koreliacijos tarp šių fizikinių cheminių rodiklių ir medaus antioksidantinio aktyvumo. Rasta teigiama koreliacija tarp medaus AA ir HMF, spalvos ir laktoninio rūgštingumo, nereikšminga tarp AA ir diatazės kiekio, ir neigiama koreliacija tarp AA ir medaus pH. The buckwheat honey shown highest antioxidant capacity, rape - lowest value. Correlations between the above mentioned physicochemical parameters and honey antioxidant capacity were calculated. The following correlations were established: positive correlations between honey antioxidant capacity and HMF, colour and lactonic acidity; insignificant correlation between antioxidant capacity and diastase amount and a negative correlation between antioxidant capacity and honey pH.