• Lietuvių
    • English
  • Lietuvių 
    • Lietuvių
    • English
  • Prisijungti
Peržiūrėti įrašą 
  •   DSpace pagrindinis
  • Mokslinės publikacijos (PDB) / Scientific publications (PDB)
  • Moksliniai ir apžvalginiai straipsniai / Research and Review Articles
  • Straipsniai Web of Science ir/ar Scopus referuojamuose leidiniuose / Articles in Web of Science and/or Scopus indexed sources
  • Peržiūrėti įrašą
  •   DSpace pagrindinis
  • Mokslinės publikacijos (PDB) / Scientific publications (PDB)
  • Moksliniai ir apžvalginiai straipsniai / Research and Review Articles
  • Straipsniai Web of Science ir/ar Scopus referuojamuose leidiniuose / Articles in Web of Science and/or Scopus indexed sources
  • Peržiūrėti įrašą
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Preparation and investigation of triple-layer complex of β-carotene with xylan, chitooligosaccharides and fucoidan /

Thumbnail
Data
2023.
Autorius
Strakšys, Antanas,
Gruškienė, Rūta,
Matulaitienė, Ieva,
Kavleiskaja, Tatjana,
Martins Antunes De Melo, Wanessa De Cassia,
Metaduomenys
Rodyti detalų aprašą
Santrauka
The present study aimed to prepare a multilayer complex of polysaccharides for encapsulation of β-carotene for delivery into aqueous media. β-carotene, a highly beneficial carotenoid for human health, can be effectively combined with three polysaccharides that serve as prebiotics in the human gut microbiota. The process of preparing the β-carotene-polysaccharides complex involved a three-step method. Firstly, β-carotene was encapsulated using xylan. Subsequently, the encapsulated β-carotene was complexed with chitooligosaccharides. Finally, the resulting double-layer complex was mixed with fucoidan to form a three-layer complex that readily dissolves in aqueous media. The formation of the complex was verified through SEM and spectroscopic analyses. The complex exhibited a favourable loading capacity ranging from 0.144 to 0.293 mg/mL, with sizes varying between 205 and 297 nm. The solubility of the complex ranged from 26.84 to 29.04 mg/mL. Notably, the complex demonstrated antioxidant activity as observed by DPPH and FRAP methods. These remarkable properties make the new complex a potential candidate for incorporation into the food and beverage industries, thanks to its antioxidant capabilities and advantageous features.
Paskelbimo data (metai)
2023.
URI
https://etalpykla.vilniustech.lt/xmlui/handle/123456789/153523
Kolekcijos
  • Straipsniai Web of Science ir/ar Scopus referuojamuose leidiniuose / Articles in Web of Science and/or Scopus indexed sources [7946]

 

 

Naršyti

Visame DSpaceRinkiniai ir kolekcijosPagal išleidimo datąAutoriaiAntraštėsTemos / Reikšminiai žodžiai InstitucijaFakultetasKatedra / institutasTipasŠaltinisLeidėjasTipas (PDB/ETD)Mokslo sritisStudijų kryptisVILNIUS TECH mokslinių tyrimų prioritetinės kryptys ir tematikosLietuvos sumanios specializacijosŠi kolekcijaPagal išleidimo datąAutoriaiAntraštėsTemos / Reikšminiai žodžiai InstitucijaFakultetasKatedra / institutasTipasŠaltinisLeidėjasTipas (PDB/ETD)Mokslo sritisStudijų kryptisVILNIUS TECH mokslinių tyrimų prioritetinės kryptys ir tematikosLietuvos sumanios specializacijos

Asmeninė paskyra

PrisijungtiRegistruotis