Impact of technological factors on the structure and properties of thermal insulation materials from renewable resources
Abstract
Straw, an agricultural waste, has been used for several centuries as a heat- and sound insulating material, as well as a building material, however, only in two recent decades it earned a greater interest. Good heat insulating properties and low price of straw drew attention again. Furthermore, straw is an ecological material, which can be allocated to local renewable resources. In this study the possibilities were investigated how to use straw as an effective heat insulating material employing various technologies for its treatment. Straw thermal properties can be improved by optimizing the structure, reducing the gas pressure in the material or using the additive – an infrared absorber. Žemės ūkio gamybos atlieka – šiaudai, kaip termoizoliacinė, garsą izoliuojanti ir konstrukcinė statybinė medžiaga, naudojami jau keletą šimtmečių, tačiau didesnio susidomėjimo ši medžiaga sulaukė paskutiniais dviem dešimtmečiais. Buvo atkreiptas dėmesys į geras šiaudų termoizoliacines savybes ir mažą kainą. Be to, šiaudai yra ekologiška medžiaga, kuri priskiriama prie vietinių atsinaujinančių išteklių. Šiame darbe ištirta galimybė šiaudus panaudoti kaip efektyvią termoizoliacinę medžiagą, jiems apdoroti pritaikius įvairius technologinius veiksnius. Šiaudų termoizoliacines savybes galima pagerinti optimizavus jų struktūrą, sumažinus dujų slėgį medžiagoje arba panaudojus priedą – infraraudonųjų spindulių sugėriklį.