Saccharomyces cerevisiae K2 toksino gryninimas ir struktūrinė analizė
Author
Navickaitė, Monika
Stanevičienė, Ramunė
Lukša, Juliana
Servienė, Elena
Sereikaitė, Jolanta
Metadata
Show full item recordAbstract
Žmonių gyvenimo kokybė yra nuolatos gerinama ieškant inovacijų medicinos, žemės ūkio bei maisto gamybos srityse. Tobulinant šias technologijas dažna siekiamybė yra kuo natūralesnių medžiagų vartojimas siekiant sumažinti šalutinius poveikius. Pritaikymo galimybę ir mokslininkų susidomėjimą šiose srityse pritraukė biocidinių mielių (angl. killer yeast) išskiriami toksinai [1]. Studijuojant Saccharomyces cerevisiae mielių toksinus buvo pastebėtas jų poveikis sukelti mielių ląstelių žūtį nepaveikiant patį toksiną išskiriančių mielių [2,3]. Mielių sintetinami toksinai gali biocidiškai veikti ne tik mieles, bet ir bakterijas, pirmuonis bei filamentinius grybus [1]. Šis poveikis gali būti pritaikomas įvairiose srityse: medicinoje, maisto gamyboje, aplinkos apsaugoje, žemės ūkyje, biotechnologijoje [4-7]. Galimybė tobulinti technologijas pritaikant biocidinių mielių toksinus, skatina tolimesnę toksinų fizikinių, bei cheminių savybių analizę, kuri padėtų geriau suprasti ir tiksliau pritaikyti toksinus pramonėje. Šio darbo tikslas yra išgryninti K2 toksiną, siekiant jį pritaikyti struktūrinės analizės tyrimuose.