dc.rights.license | Kūrybinių bendrijų licencija / Creative Commons licence | en_US |
dc.contributor.author | Narkevičiūtė, Daiva | |
dc.contributor.author | Burinskienė, Aurelija | |
dc.date.accessioned | 2025-01-16T14:34:37Z | |
dc.date.available | 2025-01-16T14:34:37Z | |
dc.date.issued | 2022 | |
dc.date.submitted | 2022-02-01 | |
dc.identifier.uri | https://etalpykla.vilniustech.lt/handle/123456789/156369 | |
dc.description.abstract | Šiandieniniame technologijų pasaulyje didelę įtaką daro sparčiai besivystantis biotechnologijos mokslas. Platus biotechnologijos mokslo pritaikymas leidžia kurti inovacijas versle bei tobulinti jau sukurtas technologijas. Konkurencingos įmonės pagrindinis rodiklis yra tiekiamų gaminių kokybė, todėl svarbu sukurti efektyvią produktų vertės grandinę, kuri tobulintų ne tik produktų kokybę, bet ir efektyvintų gamybinę veiklą. Vertės grandinių tobulinimas sukuria įmonių konkurencingumą rinkoje, bei išlaiko įmonių pranašumą prieš konkurentus. Tad šio straipsnio tikslas – apžvelgti biotechnologijos sampratą ir jos klasifikavimą, pateiktą įvairioje mokslinėje literatūroje, apibendrinti teorinius vertės kūrimo grandinės tobulinimo modelius bei remiantis moksline literatūra, statistiniais duomenimis ir jų analize, įvertinti žiedinės ekonomikos įtaką biotechnologijos sektoriaus įmonėms. Tyrimo objektu pasirinkta vertės kūrimo grandinė biotechnologijos sektoriaus įmonėje. Straipsnio pirmojoje dalyje aprašoma biotechnologijos sektorius bei jo specifiškumas – skirstymas pagal spalvas. Antrajame skyriuje analizuojami teoriniai vertės kūrimo grandinės modeliai, jų savybės, pritaikymas. Trečioje dalyje aprašoma žiedinės ekonomikos samprata, kaip alternatyva tobulinanti vertės kūrimo grandinę biotechnologijos sektoriuje. Ketvirtame skyriuje aprašomas straipsnio tyrimui pasirinktas tyrimo metodas. | en_US |
dc.description.abstract | In the modern world of technology, quickly evolving science of biotechnology is making a big difference. The wide
application of biotechnology science allows for the creation of innovations in business and the improvement of already developed
technologies. The main indicator of a competitive company is the quality of the supplied products thus it is vital to create an
efficient product value chain that would not only improve the quality of products, but also increase the effectiveness of production
activities. The aim of the article is to review the concept of biotechnology and its classification in manifold scientific literature, to
summarize theoretical models of value chain improvement as well as, based on scientific sources, statistics and their analysis, to
explore the factors influencing value chain improvement in biotechnology organizations. The first part of the article describes the
biotechnology segment and its specificity, analyses the theoretical value creation models, their characteristics and application. The
second part describes and details the selected research method. The third part of the article investigates the aspects that improve
value chains in biotechnology companies. | en_US |
dc.format.extent | 8 p. | en_US |
dc.format.medium | Tekstas / Text | en_US |
dc.language.iso | lt | en_US |
dc.relation.uri | https://etalpykla.vilniustech.lt/handle/123456789/156277 | en_US |
dc.rights | Attribution 4.0 International | en_US |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | en_US |
dc.source.uri | http://jmk.vvf.vgtu.lt/index.php/Verslas/2022/paper/view/1229 | en_US |
dc.subject | vertės kūrimas | en_US |
dc.subject | biotechnologija | en_US |
dc.subject | tobulinimas | en_US |
dc.subject | technologijos | en_US |
dc.subject | vertės kūrimo grandinė | en_US |
dc.subject | biotechnologijos klasifikavimas | en_US |
dc.subject | inovacijos | en_US |
dc.subject | value creation | en_US |
dc.subject | improvement | en_US |
dc.subject | technology | en_US |
dc.subject | value creation chain | en_US |
dc.subject | inovation | en_US |
dc.subject | biotechnology classification | en_US |
dc.title | Vertės kūrimo grandinės tobulinimo vertinimas biotechnologijos sektoriaus įmonėse žiedinės ekonomikos kontekste | en_US |
dc.title.alternative | Evaluation of value creation chain improvement in the biotechnology sector in the context of the circular economy | en_US |
dc.type | Konferencijos publikacija / Conference paper | en_US |
dcterms.accessRights | Laisvai prieinamas / Openly available | en_US |
dcterms.accrualMethod | Rankinis pateikimas / Manual submission | en_US |
dcterms.alternative | Šiuolaikinio verslo aktualijos | en_US |
dcterms.dateAccepted | 2022-06-27 | |
dcterms.issued | 2022-10-13 | |
dcterms.license | CC BY | en_US |
dcterms.references | 20 | en_US |
dc.contributor.institution | Vilniaus Gedimino technikos universitetas | en_US |
dc.contributor.institution | Vilnius Gediminas Technical University | en_US |
dc.contributor.faculty | Verslo vadybos fakultetas / Faculty of Business Management | en_US |
dc.contributor.department | Verslo technologijų ir verslininkystės katedra / Department of Business Technologies and Entrepreneurship | en_US |
dcterms.sourcetitle | Ekonomika ir vadyba: 25-osios jaunųjų mokslininkų konferencijos „Mokslas – Lietuvos ateitis“ teminė konferencija / Economics and Management: Proceedings of the 25th Conference for Junior Researchers "Science - Future of Lithuania" | en_US |
dc.identifier.eisbn | 9786094763113 | en_US |
dc.identifier.eissn | 2029-7149 | en_US |
dc.publisher.name | Vilnius Gediminas Technical University | en_US |
dc.publisher.name | Vilniaus Gedimino technikos universitetas | en_US |
dc.publisher.country | Lithuania | en_US |
dc.publisher.country | Lietuva | en_US |
dc.publisher.city | Vilnius | en_US |