Search
Now showing items 1-7 of 7
Antimikrobinio peptido iš Pediococcus acidilactici JEM-1 savybių tyrimas
Šiame baigiamajame magistro darbe buvo tiriamas antimikrobinis peptidas, kurį gamina Pediococcus acidilactici JEM-1 bakterijos. Pirmiausia buvo tobulintas šio bakteriocino gryninimo būdas iš bakterijų kultivavimo terpės, ...
Mikroorganizmų poveikis iš celiuliozės pagamintų medžiagų fizikinėms ir mechaninėms savybėms ir bioskaidymui
(2022)
Disertacijoje nagrinėjamos lignoceliuliozinės kilmės kompozitinės plokštės, impregnuotos kanapių sėklų, linų sėmenų bei tungų medžio aliejais, bei tokių plokščių fizikinės ir mechaninės savybės. Mikroorganizmų bendrijos ...
Mikroorganizmų panaudojimas savaime išgyjančio betono gamyboje
Plyšių susidarymas yra dažnas reiškinys betoninėse konstrukcijose. Dėl mikroplyšių padidėjęs pralaidumas gali žymiai sumažinti betono konstrukcijų ilgaamžiškumą. Tai gali atsitikti dėl agresyvių medžiagų patekimo rizikos. ...
Skirtingo krūvio nizino dalelių sintezė ir tyrimas
(2021)
Nizino panaudojimas maisto konservavimui yra apribotas dėl jo sąveikos su įvairiomis medžiagomis, esančiomis maisto sudėtyje ir silpninančiomis jo bakteriocidinį poveikį. Šiai problemai išspręsti gali būti naudojamas ...
Grybinių hidrofobinų nustatymas ir apibūdinimas
(2022)
Hidrofobinai yra unikaliomis savybėmis pasižymintys baltymai, sudaryti iš maždaug 70– 130 aminorūgščių ir savo sandaroje turintys visai hidrofobinų šeimai būdingus 8 cisteinus, sujungtus 4 disulfidiniais ryšiais. Pagrindinė ...
Glicerolio biojutiklio kūrimas ir tyrimas
Glicerolis susidaro fermentacijos ir biodyzelino gamybos metu, jis taip pat naudojamas kaip maisto priedas bei yra aptinkamas žinduolių kraujyje. Norint kontroliuoti biotechnologinius procesus, įvertinti įvairių produktų ...
Trikomponenčių beta-karotenu įkapsuliuotų dalelių sintezė ir tyrimas
Magistro darbo metu atlikta β-karoteno ir 2-hidroksipropil-β-ciklodekstrino įtarpos kompleksų sintezė. Gauti kompleksai papildomai dengti skirtingo tipo pektinais: pektino rūgštimi, žemo esterifikacijos laipsnio arba aukšto ...