Biodujų valymo efektyvumo, taikant skirtingas mikrodumblių suspensijas, tyrimai
Peržiūrėti/ Atidaryti
Data
2018Autorius
Jackevičiūtė, Inga
Zagorskis, Alvydas
Metaduomenys
Rodyti detalų aprašąSantrauka
Iš atsinaujinančių energijos šaltinių galima išgauti energiją, kuri vėliau gali būti panaudota elektros ar šilumos energijos gamybai. Lietuvoje ir visame pasaulyje vis labiau auganti pramonė ir medžiagų, iškasenų suvartojimas generuoja didelius biologiškai skaidomų atliekų kiekius. Anaerobiniu būdu apdorojant organinės kilmės atliekas išsiskiria biodujos – ekologiškai naudingas energijos šaltinis, kuris daugiausia susideda iš metano (CH4) ir anglies dioksido (CO2). Panaudojant biodujas kaip biokurą, tokie biodujų komponentai, kaip anglies dioksidas, deguonis, azotas ir sieros vandenilis, turi neigiamą reikšmę efektyviam biodujų panaudojimui. Šiame tyrime biodujų valymui nuo anglies dvideginio buvo panaudotos trys mikrodumblių Chlorella, Monoraphidium ir Stichococcus suspensijos. Per jas buvo leidžiamos biodujos, ir nustatoma biodujų išeiga bei sudėtis. Atlikus tyrimus nustatyta, kad, perleidus biodujas per mikrodumblių suspensijas, anglies dioksido koncentracija biodujose sumažėjo, o metano – padidėjo. Anglies dvideginio koncentracija nuo šeštos tyrimo dienos mažėjo, biodujas leidžiant per visas tris mikrodumblių kultūras. Renewable energy sources can generate energy that will then be
used to generate electricity or heat. In Lithuania and worldwide,
growing industry and use of fossil fuels generates large amounts
of biodegradable waste. Anaerobic treatment of waste from
organic matter gives rise to biogas, an eco-friendly energy source,
which mainly consists of methane (CH4) and carbon dioxide
(CO2). When biogas is used as biofuel, such components of
biogas as carbon dioxide, oxygen, nitrogen and hydrogen sulfide
have a negative effect on the efficient use of biogas. In this
study, three micronutrients – Chlorella, Monoraphidium and
Stichococcus – were used to remove carbon dioxide from biogas.
The output and composition of the released biogas were
determined. The results of the research showed that, after
passing biogas through microalgae suspensions, the concentration
of carbon dioxide in biogas decreased and that of methane
increased. From the sixth day of the study, the concentration of
carbon dioxide decreased in all three micronutrient crops.