Show simple item record

dc.contributor.authorŠarmaitytė, Luka
dc.contributor.authorZigmontienė, Aušra
dc.contributor.authorTracevičius, Domantas
dc.date.accessioned2024-11-07T12:46:09Z
dc.date.available2024-11-07T12:46:09Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.isbn9786094762116en_US
dc.identifier.issn2029-7157en_US
dc.identifier.urihttps://etalpykla.vilniustech.lt/handle/123456789/155544
dc.description.abstractLietuvoje kasmet susidaro daugiau kaip 100 tūkst. tonų maisto atliekų, kurių didžioji dalis patenka į sąvartynus – labiausiai vengtinus atliekų tvarkymo įrenginius. ES šalyse pramonėje ir individualiuose namuose siekiama įdiegti žiedinės ekonomikos standartus atitinkančias kompostavimo technologijas. Viena iš jų – aerobinė fermentacija mikroorganizmais. Tyrimų tikslas – įvertinti trijų bakterijų rūšių įtaką juodosios plokščiamusės lervų prieaugiui aerobiškai fermentuojant augalinės kilmės maisto atliekas. Tyrimo objektai – Bacillus subtilis, Lactobacillus salivarius, Bacillus amyloliquefaciens bakterijos, Hermetia illucens lervos ir augalinės kilmės maisto atliekos. Eksperimentiniai tyrimai atlikti VGTU Aplinkos apsaugos ir vandens inžinerijos katedros laboratorijose naudojant termostatą, kai fermentacijos trukmė – 7 paros. Tyrimai parodė, kad Bacillus amyloliquefaciens yra tinkamiausia bakterija atlikti augalinės kilmės maisto atliekų aerobinę fermentaciją, nes išgyveno 96,0 vnt. lervų, kurių prieaugis siekė 2,422 g. Mėginiai su Lactobacillus salivarius bakterija parodė prasčiausius rezultatus: vidutiniškai išgyveno 95,7 vnt. lervų, kurių prieaugis buvo 1,599 g. Drėgmės tyrimas parodė, kad lervų išgyvenamumas yra geresnis mažesnės drėgmės terpės mėginiuose (59,29 % – 487 vnt.).en_US
dc.description.abstractOver 100,000 tons of food waste is generated in Lithuanian annually, most of which ends up in landfill sites – the most avoidable waste management facilities. The EU countries are aimed at introducing the composting technologies that are in compliance with the standards of circular economy in industry sectors and individual homes. One is them is aerobic fermentation with microorganisms. The aim of studies is to evaluate the influence of three types of bacteria on the growth rate of black solder fly (Hermetia illucens) larvae in aerobic fermentation of food waste of vegetable origin. The objects of studies include Bacillus subtilis, Lactobacillus salivarius, Bacillus amyloliquefaciens bacteria, Hermetia illucens larvae and food waste of vegetable origin. The experimental studies have been performed in the laboratories of the Department of Environmental Protection and Water Management Engineering of the VGTU by using a thermostat with the duration of fermentation being 7 days. As the studies have shown, Bacillus amyloliquefaciens is the most suitable bacterium for aerobic fragmentation of food waste of vegetable origin as it leads to the survival of 96.0 units of larvae the growth rate of which reached 2.422 g. The samples with Lactobacillus salivarius bacterium showed the lowest performance: 95.7 units of larvae survived on the average the growth rate of which was 1.599 g. According to the moisture test, the survival of larvae showed better performance in the samples with lower moisture medium content (59.29% – 487 units).en_US
dc.format.extent8 p.en_US
dc.format.mediumTekstas / Texten_US
dc.language.isolten_US
dc.relation.urihttps://etalpykla.vilniustech.lt/handle/123456789/155430en_US
dc.source.urihttp://jmk.aainz.vgtu.lt/index.php/aplinka/2019/paper/view/99en_US
dc.subjectaerobinė fermentacijaen_US
dc.subjectjuodosios plokščiamusės lerva (Hermetia illucens)en_US
dc.subjectmaisto atliekosen_US
dc.subjectbakterijosen_US
dc.subjectprieaugisen_US
dc.subjectaerobic fermentationen_US
dc.subjectHermetia illucens larvaeen_US
dc.subjectfood wasteen_US
dc.subjectinfluence of bacteriaen_US
dc.subjectgrowthen_US
dc.titleMaisto atliekų aerobinio fermentavimo panaudojant bakterijas (Bacillus subtilis, Lactobacillus salivarius, Bacillus amyloliquefaciens) ir juodosios plokščiamusės (Hermetia illucens) lervas tyrimasen_US
dc.title.alternativeResearch of aerobic food waste fermentation with Bacillus subtilis, Lactobacilus salivarius, Bacillus amyloliquef aciens bacteria and Hermetiaillucens larvaeen_US
dc.typeKonferencijos publikacija / Conference paperen_US
dcterms.accessRightsLaisvai prieinamas / Openly availableen_US
dcterms.accrualMethodRankinis pateikimas / Manual submissionen_US
dcterms.issued2019-03-20
dcterms.references13en_US
dc.description.versionTaip / Yesen_US
dc.contributor.institutionVilniaus Gedimino technikos universitetasen_US
dc.contributor.institutionVilnius Gediminas Technical Universityen_US
dc.contributor.facultyAplinkos inžinerijos fakultetas / Faculty of Environmental Engineeringen_US
dc.contributor.departmentAplinkos apsaugos ir vandens inžinerijos katedra / Department of Environmental Protection and Water Engineeringen_US
dcterms.sourcetitleAplinkos apsaugos inžinerija: 22-osios jaunųjų mokslininkų konferencijos „Mokslas – Lietuvos ateitis“ teminė konferencija / Environmental protection engineering: 22nd Conference for Junior Researchers "Science - Future of Lithuania"en_US
dc.identifier.eisbn9786094762093en_US
dc.identifier.eissn2029-7149en_US
dc.publisher.nameVilnius Gediminas Technical Universityen_US
dc.publisher.nameVilniaus Gedimino technikos universitetasen_US
dc.publisher.countryLithuaniaen_US
dc.publisher.countryLietuvaen_US
dc.publisher.cityVilniusen_US
dc.identifier.doihttps://doi.org/10.3846/aainz.2019.014en_US


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record