• Lietuvių
    • English
  • English 
    • Lietuvių
    • English
  • Login
View Item 
  •   DSpace Home
  • Universiteto produkcija / University's production
  • Universiteto leidyba / University's Publishing
  • Konferencijų medžiaga / Conference Materials
  • Jaunųjų mokslininkų konferencijos (JMK) / Conferences for Junior Researchers
  • Darni aplinka / Sustainable Environment
  • 22-oji konferencija „Aplinkos apsaugos inžinerija“ (2019) / 22nd Conference "Environmental protection engineering" (2019)
  • View Item
  •   DSpace Home
  • Universiteto produkcija / University's production
  • Universiteto leidyba / University's Publishing
  • Konferencijų medžiaga / Conference Materials
  • Jaunųjų mokslininkų konferencijos (JMK) / Conferences for Junior Researchers
  • Darni aplinka / Sustainable Environment
  • 22-oji konferencija „Aplinkos apsaugos inžinerija“ (2019) / 22nd Conference "Environmental protection engineering" (2019)
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Maisto atliekų aerobinio fermentavimo panaudojant bakterijas (Bacillus subtilis, Lactobacillus salivarius, Bacillus amyloliquefaciens) ir juodosios plokščiamusės (Hermetia illucens) lervas tyrimas

Thumbnail
View/Open
aainz.2019.014.pdf (618.5Kb)
Date
2019
Author
Šarmaitytė, Luka
Zigmontienė, Aušra
Tracevičius, Domantas
Metadata
Show full item record
Abstract
Lietuvoje kasmet susidaro daugiau kaip 100 tūkst. tonų maisto atliekų, kurių didžioji dalis patenka į sąvartynus – labiausiai vengtinus atliekų tvarkymo įrenginius. ES šalyse pramonėje ir individualiuose namuose siekiama įdiegti žiedinės ekonomikos standartus atitinkančias kompostavimo technologijas. Viena iš jų – aerobinė fermentacija mikroorganizmais. Tyrimų tikslas – įvertinti trijų bakterijų rūšių įtaką juodosios plokščiamusės lervų prieaugiui aerobiškai fermentuojant augalinės kilmės maisto atliekas. Tyrimo objektai – Bacillus subtilis, Lactobacillus salivarius, Bacillus amyloliquefaciens bakterijos, Hermetia illucens lervos ir augalinės kilmės maisto atliekos. Eksperimentiniai tyrimai atlikti VGTU Aplinkos apsaugos ir vandens inžinerijos katedros laboratorijose naudojant termostatą, kai fermentacijos trukmė – 7 paros. Tyrimai parodė, kad Bacillus amyloliquefaciens yra tinkamiausia bakterija atlikti augalinės kilmės maisto atliekų aerobinę fermentaciją, nes išgyveno 96,0 vnt. lervų, kurių prieaugis siekė 2,422 g. Mėginiai su Lactobacillus salivarius bakterija parodė prasčiausius rezultatus: vidutiniškai išgyveno 95,7 vnt. lervų, kurių prieaugis buvo 1,599 g. Drėgmės tyrimas parodė, kad lervų išgyvenamumas yra geresnis mažesnės drėgmės terpės mėginiuose (59,29 % – 487 vnt.).
 
Over 100,000 tons of food waste is generated in Lithuanian annually, most of which ends up in landfill sites – the most avoidable waste management facilities. The EU countries are aimed at introducing the composting technologies that are in compliance with the standards of circular economy in industry sectors and individual homes. One is them is aerobic fermentation with microorganisms. The aim of studies is to evaluate the influence of three types of bacteria on the growth rate of black solder fly (Hermetia illucens) larvae in aerobic fermentation of food waste of vegetable origin. The objects of studies include Bacillus subtilis, Lactobacillus salivarius, Bacillus amyloliquefaciens bacteria, Hermetia illucens larvae and food waste of vegetable origin. The experimental studies have been performed in the laboratories of the Department of Environmental Protection and Water Management Engineering of the VGTU by using a thermostat with the duration of fermentation being 7 days. As the studies have shown, Bacillus amyloliquefaciens is the most suitable bacterium for aerobic fragmentation of food waste of vegetable origin as it leads to the survival of 96.0 units of larvae the growth rate of which reached 2.422 g. The samples with Lactobacillus salivarius bacterium showed the lowest performance: 95.7 units of larvae survived on the average the growth rate of which was 1.599 g. According to the moisture test, the survival of larvae showed better performance in the samples with lower moisture medium content (59.29% – 487 units).
 
Issue date (year)
2019
Author
Šarmaitytė, Luka
URI
https://etalpykla.vilniustech.lt/handle/123456789/155544
Collections
  • 22-oji konferencija „Aplinkos apsaugos inžinerija“ (2019) / 22nd Conference "Environmental protection engineering" (2019) [25]

 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects / KeywordsInstitutionFacultyDepartment / InstituteTypeSourcePublisherType (PDB/ETD)Research fieldStudy directionVILNIUS TECH research priorities and topicsLithuanian intelligent specializationThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects / KeywordsInstitutionFacultyDepartment / InstituteTypeSourcePublisherType (PDB/ETD)Research fieldStudy directionVILNIUS TECH research priorities and topicsLithuanian intelligent specialization

My Account

LoginRegister