Maisto atliekų aerobinio fermentavimo panaudojant bakterijas (Bacillus subtilis, Lactobacillus salivarius, Bacillus amyloliquefaciens) ir juodosios plokščiamusės (Hermetia illucens) lervas tyrimas
Peržiūrėti/ Atidaryti
Data
2019Autorius
Šarmaitytė, Luka
Zigmontienė, Aušra
Tracevičius, Domantas
Metaduomenys
Rodyti detalų aprašąSantrauka
Lietuvoje kasmet susidaro daugiau kaip 100 tūkst. tonų maisto atliekų, kurių didžioji dalis patenka į sąvartynus – labiausiai vengtinus atliekų tvarkymo įrenginius. ES šalyse pramonėje ir individualiuose namuose siekiama įdiegti žiedinės ekonomikos standartus atitinkančias kompostavimo technologijas. Viena iš jų – aerobinė fermentacija mikroorganizmais. Tyrimų tikslas – įvertinti trijų bakterijų rūšių įtaką juodosios plokščiamusės lervų prieaugiui aerobiškai fermentuojant augalinės kilmės maisto atliekas. Tyrimo objektai – Bacillus subtilis, Lactobacillus salivarius, Bacillus amyloliquefaciens bakterijos, Hermetia illucens lervos ir augalinės kilmės maisto atliekos. Eksperimentiniai tyrimai atlikti VGTU Aplinkos apsaugos ir vandens inžinerijos katedros laboratorijose naudojant termostatą, kai fermentacijos trukmė – 7 paros. Tyrimai parodė, kad Bacillus amyloliquefaciens yra tinkamiausia bakterija atlikti augalinės kilmės maisto atliekų aerobinę fermentaciją, nes išgyveno 96,0 vnt. lervų, kurių prieaugis siekė 2,422 g. Mėginiai su Lactobacillus salivarius bakterija parodė prasčiausius rezultatus: vidutiniškai išgyveno 95,7 vnt. lervų, kurių prieaugis buvo 1,599 g. Drėgmės tyrimas parodė, kad lervų išgyvenamumas yra geresnis mažesnės drėgmės terpės mėginiuose (59,29 % – 487 vnt.). Over 100,000 tons of food waste is generated in Lithuanian annually,
most of which ends up in landfill sites – the most avoidable
waste management facilities. The EU countries are aimed at
introducing the composting technologies that are in compliance
with the standards of circular economy in industry sectors and
individual homes. One is them is aerobic fermentation with microorganisms.
The aim of studies is to evaluate the influence of
three types of bacteria on the growth rate of black solder fly (Hermetia
illucens) larvae in aerobic fermentation of food waste of
vegetable origin. The objects of studies include Bacillus subtilis,
Lactobacillus salivarius, Bacillus amyloliquefaciens bacteria,
Hermetia illucens larvae and food waste of vegetable origin. The
experimental studies have been performed in the laboratories of
the Department of Environmental Protection and Water Management
Engineering of the VGTU by using a thermostat with the
duration of fermentation being 7 days. As the studies have shown,
Bacillus amyloliquefaciens is the most suitable bacterium for aerobic
fragmentation of food waste of vegetable origin as it leads
to the survival of 96.0 units of larvae the growth rate of which
reached 2.422 g. The samples with Lactobacillus salivarius bacterium
showed the lowest performance: 95.7 units of larvae survived
on the average the growth rate of which was 1.599 g.
According to the moisture test, the survival of larvae showed better
performance in the samples with lower moisture medium content
(59.29% – 487 units).