• Lietuvių
    • English
  • English 
    • Lietuvių
    • English
  • Login
View Item 
  •   DSpace Home
  • Universiteto produkcija / University's production
  • Universiteto leidyba / University's Publishing
  • Konferencijų medžiaga / Conference Materials
  • Jaunųjų mokslininkų konferencijos (JMK) / Conferences for Junior Researchers
  • Darni aplinka / Sustainable Environment
  • 20-oji konferencija „Aplinkos apsaugos inžinerija“ (2017) / 20th Conference "Environmental protection engineering" (2017)
  • View Item
  •   DSpace Home
  • Universiteto produkcija / University's production
  • Universiteto leidyba / University's Publishing
  • Konferencijų medžiaga / Conference Materials
  • Jaunųjų mokslininkų konferencijos (JMK) / Conferences for Junior Researchers
  • Darni aplinka / Sustainable Environment
  • 20-oji konferencija „Aplinkos apsaugos inžinerija“ (2017) / 20th Conference "Environmental protection engineering" (2017)
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Maisto atliekų skleidžiamų kvapų mažinimo būdų efektyvumo tyrimai

Thumbnail
View/Open
aainz.2017.024.pdf (361.3Kb)
Date
2017
Author
Žemaitytė, Elinga
Marčiulaitienė, Eglė
Metadata
Show full item record
Abstract
Straipsnyje nagrinėjami eksperimentiniai tyrimai, susiję su maisto atliekų skleidžiamų kvapų šalinimų technologijomis. Eksperimentas atliekamas naudojant 20 ml dydžio filtrus su aktyvuota anglimi (7 g), su bioanglimi (2,50 g) ir su keramzitu (6 g), kuris buvo išmirkytas tirpale su mikroorganizmais, taip pat buvo naudojami kontroliniai filtrai – filtrai be užpildo, kad galėtume įvertinti, kokia buvo maisto atliekų skleidžiamo kvapo koncentracija nenaudojant jokių kvapą šalinančių technologijų. Naudojamos maisto atliekos – rūkyta žuvis (10 g), česnakai (10 g), svogūnai (10 g) ir rauginti kopūstai (10 g). Eksperimentas vyko 6 paras 20±1 °C aplinkos temperatūroje. Kvapo koncentracija buvo nustatinėjama dinaminės olfaktometrijos metodu. Tyrimais nustatyta, kad stipriausia kvapo koncentracija buvo po 6 parų (22996 OUE/m3). Efektyviausias filtras buvo su aktyvuota anglimi, vidutinis efektyvumas 95 proc., naudojant šį filtrą didžiausia kvapo koncentracija buvo po 6 parų ir siekė 2105 OUE/m3. Didžiausia maisto atliekų kvapo koncentracija buvo naudojant filtrą su mikroorganiznais, šio filtro vidutinis efektyvumas – 27 proc., didžiausia kvapo koncentracija – 17224 OUE/m3.
 
The article presents an experimental research related to the technologies for reducing the odours of food waste. The experiment was carried out using activated carbon (7 g), biocarbon (2,50 g), and clay (6 g) filters of 20 ml volume, soaked in a solution containing microorganisms; in addition, the control filters and filters without fillers were also used in order to determine the concentrations of odours of food waste in the absence of odour-reducing technologies. Food waste used in the experiment: smoked fish (10 g), garlic (10 g), onion (10 g), and sauerkraut (10 g). The experiment has been carried out for 6 days at the ambient temperature of 20±1 C. Odour concentration has been determined using the dynamic olfactometry method. The studies showed that the highest concentration was measured after 6 days (22996 OUE/m3). The activated carbon filter was the most effective filter with the average efficiency of 95 per cent; the highest odour concentration using this filter was reached after 6 days and amounted to 2105 OUE/m3. The highest concentration of food waste odours was determined using the filter with microorganisms; the average efficiency of this filter was 27 per cent, and the highest odour concentration was 17224 OUE/m3.
 
Issue date (year)
2017
Author
Žemaitytė, Elinga
URI
https://etalpykla.vilniustech.lt/handle/123456789/155399
Collections
  • 20-oji konferencija „Aplinkos apsaugos inžinerija“ (2017) / 20th Conference "Environmental protection engineering" (2017) [26]

 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects / KeywordsInstitutionFacultyDepartment / InstituteTypeSourcePublisherType (PDB/ETD)Research fieldStudy directionVILNIUS TECH research priorities and topicsLithuanian intelligent specializationThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects / KeywordsInstitutionFacultyDepartment / InstituteTypeSourcePublisherType (PDB/ETD)Research fieldStudy directionVILNIUS TECH research priorities and topicsLithuanian intelligent specialization

My Account

LoginRegister