Maisto atliekų skleidžiamų kvapų mažinimo būdų efektyvumo tyrimai
Peržiūrėti/ Atidaryti
Data
2017Autorius
Žemaitytė, Elinga
Marčiulaitienė, Eglė
Metaduomenys
Rodyti detalų aprašąSantrauka
Straipsnyje nagrinėjami eksperimentiniai tyrimai, susiję su maisto atliekų skleidžiamų kvapų šalinimų technologijomis. Eksperimentas atliekamas naudojant 20 ml dydžio filtrus su aktyvuota anglimi (7 g), su bioanglimi (2,50 g) ir su keramzitu (6 g), kuris buvo išmirkytas tirpale su mikroorganizmais, taip pat buvo naudojami kontroliniai filtrai – filtrai be užpildo, kad galėtume įvertinti, kokia buvo maisto atliekų skleidžiamo kvapo koncentracija nenaudojant jokių kvapą šalinančių technologijų. Naudojamos maisto atliekos – rūkyta žuvis (10 g), česnakai (10 g), svogūnai (10 g) ir rauginti kopūstai (10 g). Eksperimentas vyko 6 paras 20±1 °C aplinkos temperatūroje. Kvapo koncentracija buvo nustatinėjama dinaminės olfaktometrijos metodu. Tyrimais nustatyta, kad stipriausia kvapo koncentracija buvo po 6 parų (22996 OUE/m3). Efektyviausias filtras buvo su aktyvuota anglimi, vidutinis efektyvumas 95 proc., naudojant šį filtrą didžiausia kvapo koncentracija buvo po 6 parų ir siekė 2105 OUE/m3. Didžiausia maisto atliekų kvapo koncentracija buvo naudojant filtrą su mikroorganiznais, šio filtro vidutinis efektyvumas – 27 proc., didžiausia kvapo koncentracija – 17224 OUE/m3. The article presents an experimental research related to the
technologies for reducing the odours of food waste. The experiment
was carried out using activated carbon (7 g), biocarbon
(2,50 g), and clay (6 g) filters of 20 ml volume, soaked in a
solution containing microorganisms; in addition, the control
filters and filters without fillers were also used in order to determine
the concentrations of odours of food waste in the absence
of odour-reducing technologies. Food waste used in the
experiment: smoked fish (10 g), garlic (10 g), onion (10 g), and
sauerkraut (10 g). The experiment has been carried out for 6
days at the ambient temperature of 20±1 C. Odour concentration
has been determined using the dynamic olfactometry method.
The studies showed that the highest concentration was measured
after 6 days (22996 OUE/m3). The activated carbon filter was
the most effective filter with the average efficiency of 95 per
cent; the highest odour concentration using this filter was
reached after 6 days and amounted to 2105 OUE/m3. The highest
concentration of food waste odours was determined using the
filter with microorganisms; the average efficiency of this filter
was 27 per cent, and the highest odour concentration was
17224 OUE/m3.