Show simple item record

dc.contributor.authorŽemaitytė, Elinga
dc.contributor.authorMarčiulaitienė, Eglė
dc.date.accessioned2024-10-23T13:19:28Z
dc.date.available2024-10-23T13:19:28Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.isbn9786094760730en_US
dc.identifier.issn2029-7157en_US
dc.identifier.urihttps://etalpykla.vilniustech.lt/handle/123456789/155399
dc.description.abstractStraipsnyje nagrinėjami eksperimentiniai tyrimai, susiję su maisto atliekų skleidžiamų kvapų šalinimų technologijomis. Eksperimentas atliekamas naudojant 20 ml dydžio filtrus su aktyvuota anglimi (7 g), su bioanglimi (2,50 g) ir su keramzitu (6 g), kuris buvo išmirkytas tirpale su mikroorganizmais, taip pat buvo naudojami kontroliniai filtrai – filtrai be užpildo, kad galėtume įvertinti, kokia buvo maisto atliekų skleidžiamo kvapo koncentracija nenaudojant jokių kvapą šalinančių technologijų. Naudojamos maisto atliekos – rūkyta žuvis (10 g), česnakai (10 g), svogūnai (10 g) ir rauginti kopūstai (10 g). Eksperimentas vyko 6 paras 20±1 °C aplinkos temperatūroje. Kvapo koncentracija buvo nustatinėjama dinaminės olfaktometrijos metodu. Tyrimais nustatyta, kad stipriausia kvapo koncentracija buvo po 6 parų (22996 OUE/m3). Efektyviausias filtras buvo su aktyvuota anglimi, vidutinis efektyvumas 95 proc., naudojant šį filtrą didžiausia kvapo koncentracija buvo po 6 parų ir siekė 2105 OUE/m3. Didžiausia maisto atliekų kvapo koncentracija buvo naudojant filtrą su mikroorganiznais, šio filtro vidutinis efektyvumas – 27 proc., didžiausia kvapo koncentracija – 17224 OUE/m3.en_US
dc.description.abstractThe article presents an experimental research related to the technologies for reducing the odours of food waste. The experiment was carried out using activated carbon (7 g), biocarbon (2,50 g), and clay (6 g) filters of 20 ml volume, soaked in a solution containing microorganisms; in addition, the control filters and filters without fillers were also used in order to determine the concentrations of odours of food waste in the absence of odour-reducing technologies. Food waste used in the experiment: smoked fish (10 g), garlic (10 g), onion (10 g), and sauerkraut (10 g). The experiment has been carried out for 6 days at the ambient temperature of 20±1 C. Odour concentration has been determined using the dynamic olfactometry method. The studies showed that the highest concentration was measured after 6 days (22996 OUE/m3). The activated carbon filter was the most effective filter with the average efficiency of 95 per cent; the highest odour concentration using this filter was reached after 6 days and amounted to 2105 OUE/m3. The highest concentration of food waste odours was determined using the filter with microorganisms; the average efficiency of this filter was 27 per cent, and the highest odour concentration was 17224 OUE/m3.en_US
dc.format.extent6 p.en_US
dc.format.mediumTekstas / Texten_US
dc.language.isolten_US
dc.relation.urihttps://etalpykla.vilniustech.lt/handle/123456789/155258en_US
dc.source.urihttp://jmk.aainz.vgtu.lt/index.php/aplinka/2017/paper/view/45en_US
dc.subjectmaisto atliekosen_US
dc.subjectkvapasen_US
dc.subjectkvapų šalinimo technologijosen_US
dc.subjectfiltrasen_US
dc.subjectdinaminės olfaktometrijos metodasen_US
dc.subjectfood wasteen_US
dc.subjectodouren_US
dc.subjecttechnologies for odour reductionen_US
dc.subjectfilteren_US
dc.subjectdynamic olfactometry methoden_US
dc.titleMaisto atliekų skleidžiamų kvapų mažinimo būdų efektyvumo tyrimaien_US
dc.title.alternativeResearch on the efficiency of technologies reducing the odours of food wasteen_US
dc.typeKonferencijos publikacija / Conference paperen_US
dcterms.accessRightsLaisvai prieinamas / Openly availableen_US
dcterms.accrualMethodRankinis pateikimas / Manual submissionen_US
dcterms.issued2017-03-21
dcterms.references22en_US
dc.description.versionTaip / Yesen_US
dc.contributor.institutionVilniaus Gedimino technikos universitetasen_US
dc.contributor.institutionVilnius Gediminas Technical Universityen_US
dc.contributor.facultyAplinkos inžinerijos fakultetas / Faculty of Environmental Engineeringen_US
dc.contributor.departmentAplinkos apsaugos katedra / Department of Environmental Protectionen_US
dcterms.sourcetitleAplinkos apsaugos inžinerija: 20-osios jaunųjų mokslininkų konferencijos „Mokslas – Lietuvos ateitis“ teminė konferencija / Environmental protection engineering: 20th Conference for Junior Researchers "Science - Future of Lithuania"en_US
dc.identifier.eisbn9786094760723en_US
dc.identifier.eissn2029-7149en_US
dc.publisher.nameVilnius Gediminas Technical Universityen_US
dc.publisher.nameVilniaus Gedimino technikos universitetasen_US
dc.publisher.countryLithuaniaen_US
dc.publisher.countryLietuvaen_US
dc.publisher.cityVilniusen_US
dc.identifier.doihttps://doi.org/10.3846/aainz.2017.024en_US


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record