Rodyti trumpą aprašą

dc.contributor.authorLiučvaitienė, Aušra
dc.contributor.authorPeleckis, Kęstutis
dc.date.accessioned2024-10-08T09:52:50Z
dc.date.available2024-10-08T09:52:50Z
dc.date.issued2011
dc.identifier.isbn9786094570155en_US
dc.identifier.issn2029-7963en_US
dc.identifier.urihttps://etalpykla.vilniustech.lt/handle/123456789/155028
dc.description.abstractStraipsnyje išanalizuotos konkurencinio pranašumo formavimo galimybės bei pateiktos naudotinos konkurencingumo vertinimo metodikos. Atlikta konkurencingumo vertinimo teorinių aspektų analizė, įvertintos konkurencingumo ir konkurencinio pranašumo tyrimo metodikų taikymo galimybės. Ūkio subjektams veikiant globalioje rinkoje, jau nepakanka geros kokybiškos produkcijos, kuri atitiktų vartotojo poreikius. Būtina, kad ši produkcija, jos gamyba ir valdymas atitiktų ne tik įmonės, jos aptarnaujamų klientų, bet ir visos visuomenės interesus, nekiltų vidinių ir išorinių problemų, trikdančių visuomeninį gyvenimą ar prieštarautų priimtoms normoms ir sveikam gyvenimui. Siekiant konkurencinio pranašumo globalioje rinkoje jau nebepakanka įgyti konkurencinį pranašumą, būtina išsamiai pažinti savo vartotojų segmentą ir jų poreikių dinamiką. Nustatyta, kad yra tikslinga išplėsti konkurencinio pranašumo sąvoką, apimant ir susiejant lyginamąjį, absoliutinį ir efektyvios veiklos pranašumus. Literatūros šaltinių atliktais tyrimais nustatyta, kad lyginamojo ir absoliutaus pranašumo teorijos gali būti taikomos įvairiose ūkinės sistemos lygiuose: tiek atskiro ūkio subjekto, tiek šakos, tiek regiono ar šalies mastu. Tyrimo metu nustatyta, kad vertinant ūkio šakos konkurencingumą, galima naudoti tik dalį minėtų metodikų ir rodiklių, o visos vertinimo metodikos teikiamais privalumais negalima pasinaudoti dėl duomenų trūkumo. Mūsų atlikti tyrimai, įvertinant ir kitų šalių tyrėjų patirtį, leidžia daryti prielaidą, kad pastaruoju metu ekonominėje literatūroje siūloma ūkio konkurencingumą vertinti visoje grandinėje: gamintojas-supirkėjas-perdirbėjas-prekybininkas-vartotojas.en_US
dc.description.abstractThe article analyzed the possibilities of forming a competitive advantage and are given the methodologies for competitiveness assessment, which can be used. Conducted analysis of theoretical aspects of the competitiveness evaluation, assessed the opportunities of application research methods of competitiveness and competitive advantage. As economic entities are operating in the global market, so there is not enough good quality products that meet consumers' needs. It is essential that the products which they produce and their management would be not only in accordance with the company, but also would serve for the interests of customers and society as a whole, to avoid internal and external problems interfering with social life, or would be in contrary to accepted norms and healthy life. Gaining competitive advantage in the global market it is not sufficient to get a competitive advantage, it requires a detailed knowledge of their audiences and their needs in the dynamics. It was found that it is appropriate to extend the concept of competitive advantage, including linking and the relative, absolute and effective operational strengths. Literature studies in the comparative and absolute advantage theory can be applied to different levels of economic systems, both single entity and the industry, both at regional or national level. The study found that in the assessment of an industry's competitiveness, it is possible to use only part of the methodology and indicators, and all the benefits of the evaluation methodology can not take advantage of the lack of data. Our research and, evaluation of other researchers experience suggests that in the recent economic literature is proposed to assess the economic competitiveness in the overall chain: the producer-processor-reproducer-dealer-customer.en_US
dc.format.extent14 p.en_US
dc.format.mediumTekstas / Texten_US
dc.language.isolten_US
dc.relation.urihttps://etalpykla.vilniustech.lt/handle/123456789/154823en_US
dc.source.urihttp://old.konferencijos.vgtu.lt/cbme.vgtu.lt/public_html/index.php/cbme/cbme_2011/paper/view/20en_US
dc.subjectkonkurencinis pranašumasen_US
dc.subjectkonkurencingumasen_US
dc.subjectkonkurencijaen_US
dc.subjectkonkuravimo strategijaen_US
dc.subjectkonkurencingumo tyrimo metodikaen_US
dc.subjectvertinimo kriterijaien_US
dc.subjectcompetitive advantageen_US
dc.subjectcompetitivenessen_US
dc.subjectcompetitionen_US
dc.subjectresearch methodology of competitivenessen_US
dc.subjectcompetition policyen_US
dc.subjectevaluation criteriaen_US
dc.titleKonkurencinio pranašumo formavimas globalioje rinkoje: teorinės prielaidos ir vertinimo galimybėsen_US
dc.title.alternativeFormation of competitive advantage in the global market: theoretical background and assessment opportunitiesen_US
dc.typeKonferencijos publikacija / Conference paperen_US
dcterms.accessRightsLaisvai prieinamas / Openly availableen_US
dcterms.accrualMethodRankinis pateikimas / Manual submissionen_US
dcterms.issued2011-11-17
dcterms.references31en_US
dc.description.versionTaip / Yesen_US
dc.contributor.institutionVilniaus Gedimino technikos universitetasen_US
dc.contributor.institutionVilnius Gediminas Technical Universityen_US
dc.contributor.facultyVerslo vadybos fakultetas / Faculty of Business Managementen_US
dcterms.sourcetitleInternational Scientific Conference „Contemporary Issues in Business, Management and Education ‘2011“en_US
dc.publisher.nameVilnius Gediminas Technical Universityen_US
dc.publisher.nameVilniaus Gedimino technikos universitetasen_US
dc.publisher.countryLithuaniaen_US
dc.publisher.countryLietuvaen_US
dc.publisher.cityVilniusen_US
dc.identifier.doihttps://doi.org/10.3846/cibme.2011.14en_US


Šio įrašo failai

Thumbnail

Šis įrašas yra šioje (-se) kolekcijoje (-ose)

Rodyti trumpą aprašą